Mälardalens öga mot universum

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening

 

Västerås Astronomi och Rymdforskningsförening

VARF är en rymdforskningsförening verksam i Åkesta utanför Västerås. Föreningen består av amatörastronomer som tillsammans driver stjärnobservatoriet i Åkesta. Här träffas unga som äldre för att tillsammans prata om universum, observera stjärnorna eller ta del av den senaste informationen om rymden och teknik.

Har du många tankar om rymden? Brukar du stirra blint mot natthimlen tills någon måste rycka tag i dig? Kom och träffa oss likasinnade. :)

Allsky Meteorkamera

Med VARF Allsky meteorkamera registrerar vi meteorer som faller mot jorden. De flesta meteorer brinner upp i jordens atmosfär. Men skulle en meteor slå ned på jorden kan vi genom triangulering fastbestämma meteoritens ungefärliga position.

På bilden ser du himlen ovanför stjärnhuset just nu. 

VARF meteorkamera

MYON – Mälardalens Yngre Observatörers Nätverk

MYON är VARFs ungdomsförening för de yngre observatörerna. Föreningen ingår i Astronomisk Ungdom som är Svenska Astronomiska Sällskapets ungdomsförbund. Syftet är att främja intresset för astronomi och rymdfart hos unga i Sverige. Medlemskap är gratis och inga åtaganden krävs.


Åkestaobservatoriets historia

Åkestaobservatoriet grundades av Åke Odelberg (född i Uppsala 1903) som 1939 lade den första grundstenen till Stjärnstugan. Åke var en generös och gästfri person som ofta bjöd in besökare till Stjärnstugan. Han förde noggrann dagbok över alla sina observationer. Observatoriet såldes till Västerås kommun 1979 strax innan hans bortgång 1982.

Föreningen VARF bildades den 25 augusti 1989 och består idag av c:a 150 medlemmar. Bredvid stjärnstugan finns ett nybyggt observatorium kallat Urania. Urania har ett 16 tums (400mm) ODK datastyrt teleskop och står intill klubbhuset som används flitigt till gruppvisningar, möten och undervisning.

Uppgifterna om Åke Odelberg har hämtas ur boken “Från Kvarngården till Stjärnstugan” av Monica Odelberg (ISBN 91-971688-0-7).

Våra sponsorer

Adress

Åkestagård 5
726 92 Skultuna

E-postinfo@varf.se
Informationstelefon: 072-557 04 80
Styrelseordförande: Timo Karhula (021-18 34 23)